hittat roliga saker på nätet…

Pojke eller flicka?

Kan man välja kön? Du vill antagligen veta.

En ny stor holländsk undersökning, publicerad i den ansedda tidskriften British Medical Journal visar att ju längre tid det tar för ett par att uppnå en graviditet desto större är sannolikheten att det blir en pojke.

Det föds fler pojkar än flickor trots att antalet spermier med manligt anlag (Y-kromosomer) är det samma som med kvinnligt anlag (X-kromosomer) – och trots att manliga foster har en högre risk att dö i livmodern. Författarna till artikeln skriver att anledningen till att det föds fler pojkar än flickor ligger i en faktor som griper in någonstans på vägen från det att spermierna simmar från slidan till att en spermie smälter samman med ägget.

Vid ägglossningsdags ändras sekretet (slemmet) i livmoderhalskanalen för att spermier lättare skall kunna simma igenom det. Men sekretet blir inte lika lättgenomträngligt hos alla kvinnor eller hos samma kvinna vid olika tillfällen. För kvinnor som genomgående har ett mer segt sekret, vilket är svårare för spermierna att ta sig igenom, tar det längre tid att bli gravida. Det är också visat att spermier med Y-kromosomer (manligt anlag) simmar snabbare i ett mer svårgenomträngligt sekret än spermier med X-kromosomer (kvinnligt anlag).

För att testa sin teori att kvinnor som tar lång tid för att bli gravida med större sannolikhet föder pojkar undersökte forskarna över 5000 kvinnor. Av de kvinnor som redovisade mer än ett års väntan på graviditet födde 57,6% pojkar. För varje ytterligare år det tog för att bli gravid ökade sannolikheten att det blev en pojke med 4%.

Undersökningen tillför ny rolig kunskap som dock måste bekräftas av fler undersökningar innan den blir absolut sanning.

Detta inlägg publicerades i Vecka 19 21/7 -->. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar